Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/uzfrhjpq/public_html/blog/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1147
Simptome si tratamente atunci cand radacina dentara este expusa |
Orar: Luni - Vineri 09:00 - 18:00
Programare rapida: 0745 195 600

Retractia gingivala are loc atunci cand marginea tesutului gingiilor din jurul danturii se restrange si suprafata sau radacina dintilor devine expusa. Atunci cand gingiile se retrag, intre acestea si dinti se pot forma goluri care vor permite in timp acumularea bacteriilor, cauzand diferite boli la nivelul cavitatii orale.

Daca aceasta afectiune nu este tratata corect, tesuturile inconjuratoare si structurile osoase ale dintilor ar putea fi deteriorate. In timp asta ar putea duce la pierderea dintilor.

Simptomele retractiei gingivale

Daca retractia gingivala progreseaza atunci vei putea suferi de urmatoarele simptome:

  • senzatia de alungire a dintilor – atunci cand gingiile se retrag dintii par a fi mai lungi decat in mod normal;
  • radacinile expuse care pot fi sensibile si dureroase;
  • mobilitatea dintilor;

In momentul in care aceasta afectiune evolueaza, spatiile dintre gingie si dinte se maresc, acesta din urma nemafiind la fel de bine sustinut.

Cauzele retractiei gingivale

Sunt foarte multi factori care pot duce la retractie gingivala, printre acestia putem enumera: boala parodontala, bagajul genetic, periajul mult prea agresiv, o igiena orala precara, nivelul hormonal, scrasnitul dintilor, dinti ciobiti sau strambi.

Care este tratamentul impotriva retractiei gingivale?

Retractia usoara a gingiilor poate fi tratata printr-o curatare profesionala profunda care este realizata de catre un medic stomatolog. In timpul acestei proceduri placa si tartrul sunt indepartate, iar ulterior pot fi utilizate antibioticele pentru a scapa bacteriile ramase.

Din cauza pierderii in exces a tesutului osos sau daca afectiunea se afla intr-un stadiu avansat, o curatare profunda nu este intotdeauna suficienta pentru a trata retractia gingivala, fiind recomandata in acest caz o interventie chirurgicala.

O alta situatie in care radacina dentara este expusa este in cazul parodontozei. Aceasta reprezinta o afectiune cronica a gingiei. Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal si os alveolar.

In prima faza vei vedea ca va aparea inflamatia gingiei si anume gingivita. In mod normal gingiile sanatoase sunt ferme si sunt de culoarea roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei (devine moale) si a culorii spre rosu violaceu. Treptat aceasta boala evolueaza spre structurile profunde iar gingia va incepe sa se retraga de pe dinti.

Parodontaza poate aparea in urmatoarele conditii: fumat, tartru, trauma ocluzala, carii, obiceiuri vicioase, diabet zaharat, pubertate, sarcina, menstruatie, menopauza, utilizare de anticonceptionale, leucemie, anemie, boli cardiovaculare, lichen plant, pemfigus, hipovitaminoza C si tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie.

Printre tratamentele impotriva parodontozei se numara: detartrajul, netezirea radiculara si folosirea de substante antibiotice.

Toate aceste afectiuni in care radacina dentara este expusa se trateaza in cabinetul medicului stomatolog, nefiind recomandata interventia personala.

Call Now ButtonVreau o programare!